Za otvaranje ovog dela potreban vam je Flash player. Preuzmite ga ovde.

Vrhunski beli cement u pakovanjima od 5kg! Credicom International 011/329-24-29
Vesti iz gradjevinarstva
Reklame
Za otvaranje ovog dela potreban vam je Flash player. Preuzmite ga ovde.


 
PUTEVI RS TRAžE KREDIT ZA GRADNJU NOVIH DIONICA
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Javno preduzeće Putevi RS raspisalo je tender za kreditno zaduženje radi gradnje novih puteva.

Kredit koji budu dobili biće iskorišćen za gradnju puta Gornji Podgradci-Mrakovica u iznosu od 12,7 mil KM, rekonstrukciju puta Stari Majdan-granica RS i FBiH, poddionica Bronzani Majdan-Tromeđa od 8,8 mil KM i u trećem lotu izgradnja regionalnog puta Kotor Varoš-Kneževo, tačnije poddionica Sokoline-Živinica od 8,02 mil KM.

Kako stoji u tekstu tendera, predviđeno je da ugovor traje 10 godina.

Više o ovom tenderu možete pročitati na linku.

 
VLADA FBIH SUFINANSIRA IZGRADNJU šETALIšTA U NEUMU
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Slijedom odluke Vlade Federacije BiH, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik Općine Neum Živko Matuško potpisali su danas ugovor o sufinansiranju šetnice u Općini Neum, u iznosu od 100.000 KM.

Taj projekat predstavlja jedan od četiri projekta od značaja za razvoj turizma, koje će Vlada Federacije BiH sufinansirati.

Projekat izgradnje šetnice će uljepšati centralni dio Neuma, omogućiti uživanje u obilasku grada uz samu obalu, te poboljšati turističku infrastrukturu u jedinom primorskom gradu BiH.

Ministrica Đapo je u Neumu razgovarala s načelnikom i saradnicima, kao i predstavnicima hotelijera o problemima kada je turizam u pitanju, teškoj situaciji zbog neprohodnosti i gužvi koje se dešavaju na graničnim prijelazima i kakve posljedice imaju na Neum, te ih upoznala sa statusom zakona u oblasti turizma koje je nužno što prije usvojiti kako bi se došlo do još većeg razvoja turizma, prenosi portal Faktor.


 
U FBIH 40% IZVORA ZAGAĐENJA DOLAZI OD SAOBRAĆAJA
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Prema nekim procjenama, na čitavom prostoru Federacije BiH oko 40% izvora zagađujućih materija koje nepovoljno utječu na kvalitet zraka dolazi od saobraćaja, izjavila je za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, a prenosi portal Manager.

Mediji su nedavno objavili da se u pojedinim zemljama EU vode ozbiljne rasprave o postepenom ukidanju dizel vozila i uvođenju ekološki prihvatljivih vozila. S obzirom da se u BiH bilježi stalni porast broja polovnih dizel vozila, pojavila se, naročito kod ekoloških udruženja, bojazan da bi ova anti-dizel politika u nekim zemljama EU mogla dramatično promijeniti tržište automobila u BiH, odnosno pretvoriti je u europski auto-otpad.

- Kada govorimo o zagađenju iz prometa, primjećujemo da imamo povećan broj vozila, nedovoljno stroge propise za kontrolu automobila, neodgovarajuće održavanje vozila, nekvalitetne provjere emisija na tehničkom pregledu vozila, neizgrađenu cestovnu infrastrukturu, izostanak efikasnijeg reguliranja prometa na postojećim prometnicama, jer se zastojima u prometu emituje veća količina zagađujućih materija, neadekvatan javni gradski prijevoz, nedostatak parking mjesta, kao i nekvalitetna goriva - navela je ministrica Đapo.

Napomenula je da se ne raspolaže s preciznim parametrima stanja okoliša uzrokovanim opterećenjem od prometa, te dodala da postoje podaci o emisijama zagađujućih materija iz prometa dati kroz godišnje izvještaje koje radi Federalni hidrometeorloški zavod, nadležna institucija za monitoring kvaliteta zraka u FBiH.

- Mogu reći da je jedino Kanton Sarajevo uradio analizu koja pokazuje izvore zagađujućih materija u zraku i po njihovoj analizi 50% zagađenja dolazi iz privatnih ložišta, 30% od industrije i 20% iz prometa. Obzirom da u Kantonu Sarajevo najviše zagađenja zraka dolazi iz privatnih ložišta potrebni su projekti poput toplovoda iz Kaknja koji bi omogućio da se smanji zagađenje zraka, kao i projekti utopljavanja objekata - dodala je Đapo.

 
ZAVRšENA IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA IVANICA - SVEČANO OTVARANJE KRAJEM AVGUSTA
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Izgradnja novog graničnog prelaza Ivanica između Trebinja i Dubrovnika je završena, potvrdio je za Hercegovina press portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Kovačević kaže da će od danas prelaz funkcionisati u punom kapacitetu, ali da će svečano otvaranje biti održano krajem avgusta.

- Planirali smo da organizujemo svečanost na koju će biti pozvane visoke zvanice, između ostalog članovi Predsjedništva BiH, tako da ćemo se truditi da uskladimo datum sa njihovim obavezama - kaže Kovačević.

Novi prelaz koštao je oko 2 mil KM, a projekat je finansirala Uprava za indirektono oporezivanje BiH, dok je građevinske radove izvela bilećka firma Herc gradnja.

Prelaz je izgrađen u skladu sa standardima EU i ispunjava sve uslove modernih graničnih prelaza.

 
VTK BIH ORGANIZUJE RADIONICU O KREIRANJU PRVIH KONTAKATA SA KUPCIMA IZ AUSTRIJE I NJEMAČKE
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira dvodnevnu praktičnu radionicu na temu "Akvizicija i ostvarivanje prvog kontakta sa novim kupcima u Njemačkoj i Austriji".

Radionica će se održati 28. i 29. avgusta 2017. godine u Sarajevu, a namijenjena je uposlenicima kompanija koje se bave izvozom u zapadnoevropske zemlje, te koje žele ostvariti suradnju sa zapadnoevropskim kompanijama.

Cilj radionice je upoznati polaznike sa identificiranjem potencijalnih kupaca u Njemačkoj i Austriji, načinom prikupljanja inicijalnih informacija o tržištu, osnovama izvoznog marketinga, načinom kreiranja inicijalnog e-maila potencijalnim kupcima u odgovarajućem formatu, zahtjevima u komunikaciji i prezentaciji i načinom izrade ponuda, potvrda narudžbi i ugovora (prema njemačkim standardima).


 
FIRME IZ BIH NA ČETIRI SAJMA U TURSKOJ OD 20. SEPTEMBRA DO 7. OKTOBRA
www.ekapija.com :: 21. 08. 2017

Vanjskotrgovinska komora BiH je obavještena od Ambasade Republike Turske u Sarajevu da će se od 20. septembra do 7. oktobra 2017. godine u Republici Turskoj održati četiri sajma, i to:

- Sajam prehrambenih proizvoda i pića, prehrambene industrije, opreme za skladištenje, hlađenje, transport i markete - Food Istanbul 2017
- Međunarodni sajam kućnih potrepština, dekorativnih proizvoda i kućanskih aparata - Zuchex 2017,
- Međunarodni susreti farmaceutskih proizvođača i
- Međunarodni specijalizirani sajam tehnologija obrade aluminija, mašina i proizvoda - Aluexpo 2017.

U okviru svakog sajma održaće se Buyer Mission Program. Programom je predviđen brifing za privrednike, bilateralni razgovori sa turskim privrednicima i posjeta proizvodnim postrojenjima.

Učesnicima iz Bosne i Hercegovine (po jedan predstavnik iz kompanije) svakog programa biće plaćeni troškovi smještaja sa doručkom. Poznavanje jednog od tri strana jezika (engleski, njemački ili francuski) je obavezno. Također, učesnici trebaju posjedovati ovlasti za odlučivanje u kupovini.

Za više detalja pogledajte OVDJE.

 
IZGRADNJA MHE KAKANJ VRIJEDNA 30,5 MIL KM - OBJAVLJEN TENDER ZA IZRADU INVESTICIONO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE
www.ekapija.com :: 20. 08. 2017

Elektroprivreda BiH objavila je tender kojim potražuju usluge za izradu investiciono–tehničke dokumentacije za MHE Kakanj na rijeci Bosni.
Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a 350.000 KM.
Rok za prijem ponuda je 21. septembar, a za više detalja o tenderu pogledajte link.
Kako je navedeno na sajtu Elektroprivrede BiH, vrijednost ove investicije je 30,5 mil KM, a finansiraće se iz vlastitih sredstava i kredita. Predviđena instalisana snaga iznosi 4,69 MW s planiranom godišnjom proizvodnjom od 22,58 GWh.

 
NA ČEKANJU IZGRADNJA CARINSKOG SKLADIšTA AVIONSKOG GORIVA NA AERODROMU TUZLA - PONIšTEN TENDER ZA IZVOĐAČA RADOVA
www.ekapija.com :: 20. 08. 2017

JP Međunarodni aerodrom Tuzla obavještava da je poništen postupak nabavke za izvođača radova na izgradnji carinskog skladišta avionskog goriva u sklopu kompleksa aerodroma.
Kako su naveli u obavještenju, lot 1 je poništen jer je procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a iznosila 110.000 KM, dok je najniža pristigla ponuda bila 211.470 KM.
- Razlog za poništenje lota 2 je što nijedna od pristiglih ponuda nije prihvatljiva, dok za lot 3 ponude nisu dostavljene u određenom roku - stoji u obavještenju Aerodroma Tuzla.
Za više detalja o obavještenju za poništenje postupka pogledajte OVDJE.
Podsjećamo da je nedavno odložena realizacija prve faze projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla koja je trebalo da počne u toku jula, zbog nedoumica kada je riječ o tenderskoj proceduri.
Planirano je da nakon rekonstrukcije putničkog terminala slijedi i izgradnja zgrade Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i carinskog skladišta za avionsko gorivo.

 
TREĆI POKUšAJ RS DA PRODA ROGATIČKU NOVU TVORNICU PREČISTAČA
www.ekapija.com :: 19. 08. 2017

Investiciono–razvojna banka Republike Srpske raspisala je u petak, 18. avgusta, treći tender za prodaju akcijskog kapitala u Novoj tvornici prečistača u Rogatici koju je Vlada RS u stečaju 2009. godine kupila za 3 mil KM i dokapitalizovala sa još 650.000 KM, piše Capital.
Prvi tender je propao jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a drugi jer je jedina pristigla ponuda ocijenjena kao neprihvatljiva.
Na prodaju je 7.994.975 akcija državnog kapitala uključenih u portfelj Akcijskog fonda Republike Srpske, što predstavlja 100% akcijskog kapitala u ovom preduzeću.
U novom pozivu za prodaju IRB je spustila kriterije, pa sada od ponuđača traži bankarsku garanciju ili novčanu garanciju od 200.000 KM ili 100.000 KM manje nego na prethodnom tenderu.
Tvornica prečistača pod državnom upravom godinama posluje sa gubicima, ima samo 20-tak zaposlenih u odnosu na 750 koliko je bilo na platnom spisku prije rata.

 
KOJA SAUDIJSKA BANKA žELI PREUZETI KONZUM U BIH?
www.ekapija.com :: 19. 08. 2017

Zagrebački Večernji list je prošle sedmice objavio da je nekoliko poduzetnika u BiH, koje predvodi vlasnik Binga, zainteresovano za preuzimanje Konzumovih radnji u BiH, a da iza njih stoji jedna banka iz Saudijske Arabije. Pismo namjere je navodno već stiglo u Agrokor.
Iako su u prvi mah mnogi bili skeptični prema ovoj informaciji, činjenica da se proteklih dana niko nije oglasio ni demantovao ove informacije, iako su tekst prenijeli svi regionalni mediji, ukazuje da bi u svemu moglo biti dosta istine.
Nije nikakvo iznenađenje da je Bingo zainteresovan za neke Konzumove radnje, ali je ovo prvi put da se u toj priči pojavljuje saudijska banka.
U tekstu iz Večernjeg lista ne navodi se o kojoj banci je riječ, ali se kaže da ta banka "već posluje na tržištu BiH".
Inače, jedina banka koja je registrovana u BiH sa kapitalom iz Saudijske Arabije je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.
Osnivači BBI banke su Islamic Development Bank (IDB), kao najveći dioničar, sa sjedištem u Džedi (Saudijska Arabija), potom Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank.
BiznisInfo je pokušao dobiti informaciju iz BBI banke da li su upoznati s ovim, odnosno da li su uključeni u ponudu koja je poslata Agrokoru.
No, iz banke im je rečeno da ne mogu odgovoriti jer su direktor marketinga i komunikacija i uposlenica PR odjela na godišnjem odmoru.
Pokušali su kontaktirati i direktno direktora Amera Bukvića koje rekao da ne može razgovarati jer je na putu.
Osim što nije potvrđeno o kojoj banci je riječ, nije jasno ni koja bi bila njena uloga, odnosno da li bi bila samo kreditor ili bi imala vlasnički udio.
U tekstu iz Večernjeg lista se, naime, najprije govori da banka stoji iza bosanskohercegovačkih privrednika, ali se kasnije navodi da bi praktično sama banka preuzela radnje zbog čega bi u njima mogla biti više zastupljena roba s Bliskog istoka.
Više informacija o ovoj ponudi vjerovatno će biti poznato u narednim danima, s obzirom na to da će se uskoro morati naći rješenje za Konzumove radnje u BiH.

 

Rezultati 0 - 10 od 7633 [SLEDEĆA STRANA][POSLEDNJA STRANA]
 
 

Nazad